EPOKSİ ZEMİN KAPLAMA NASIL YAPILIR ?
epoksi zemin kaplama fiyatları Zemin Hazırlığı : Epoksi zemin kaplama malzemesi uygulama yapılan yüzeyin şeklini alır. Döşeme betonu veya şap üzerinde ön görülen düzgünlük ve referans alınan düzleme belirlenmiş olmalıdır. Yüzey düzgünlüğü ve düzlülüğü, döşeme yüzeyinin geniş bir alan boyunca olduğu kadar, küçük, mevzi alanların paralel düzlem ile olan sapma derecesi ile belirlenir. Döşemelerde çoğunlukla referans düzlem esas alınır, ancak bazı durumlarda bu eğimli bir düzlem olabilir.
epoksi zemin kaplama malzemeleri Beton Yüzey Astarlama : Beton yüzey özelliğine ve yüzeyin nem oranına göre uygun bir astar malzeme seçilmelidir. Astar sert bir fırça, rulo ya da mala yardımı ile beton yüzeye uygulanmalıdır. Beton yüzeyin astar ile iyice kaplanması ve yüzeye tam olarak emdirilmesinin sağlanması gerekir. Bu işlem sırasında astar birikimlerinin olmamasına dikkat edilmelidir. Gözenekli veya açık desenli yüzeylerde, tam emilmenin sağlanabilmesi için ikinci bir kat uygulama gerekli olabilir.
epoksi zemin kaplama modelleri Reçine Kaplamalar (Tip 1 ve Tip 3) : Reçine kaplamalar, genel olarak fırça veya rulo ile, bir veya iki kat olarak, üreticinin önerileri doğrultusuna uygulanır. Tipik olarak ilk kat uygulamasından sonra 16-24 saat arası beklenir ve belli bir kürlenme sonrasında ikinci kat uygulaması yapılır.
epoksi zemin kaplama nasıl temizlenir Dökme Esaslı Döşeme Kaplama ile Uygulanan Sistemler (Tip 5 ve Tip7) : Bu döşemeler, düzgün bir yüzey elde edilmesi amacıyla, beton yüzey üzerine dökülerek uygulanır. Bu döşemeler, beton yüzey üzerinde düzgün bir şekilde dişli mala ya da mala ile yayılır. Bunun işlem sonrası içinde karışmış havanın alınarak düzgün yayılmasını sağlamak amacıyla kirpi rulo uygulanır. Katılaşmaya ya da kısmen kürlenmeye başlamış yerlerde kirpi rulo kullanılmaması gerekir. Bu sistemlerde elde edilecek yüzey kalitesi uygulama sıcaklığı ile doğrudan bağlıdır ve asgari hava ve beton yüzey sıcaklığı ile ilgili üreticinin talimatlarına uyulmalıdır.
epoksi zemin kaplama nasıl uygulanır Çok Katlı Döşeme Kaplaması (Tip 4) : Bu tipler genel olarak döşeme kaplamaları (Tip 2-3) veya dökme esaslı döşeme kaplama (Tip 5) ile bir arada agrega yayma uygulamasının bir karşımı biçimindedir. Bu uygulamaların üreticinin tavsiyeleri doğrultusuna ve yukarıda açıklanan şekilde yapılması gerekir.
epoksi zemin kaplama nasıl yapılır Mala İle Uygulanan Epoksi Reçine Kaplamalar (Tip 6 ve 8) : Karıştırılmış ürünlerin astar uygulanmış beton yüzeylere ya mala veya perdah kalıbı ya da perdah lataları veya tahtaları ile boydan boya aynı kalınlıkta olacak şekilde uygulanır. Nihai döşeme yüzeyinin istenilen özelliklerde olmasının sağlanması için, perdahlama işleminin pekiştirilerek tam anlamıyla yapılması gerekir. Nihai yüzey, çelik mala kullanılarak elde edilir. Nihai yüzeyin elde edilmesi sırasında, malanın üretici firmanın talimatları doğrultusunda asgari düzeyde solvent ya da su kullanılarak sürekli temizlenmesi gerekir. Döşeme yüzeyi nihai işlemlerinin elle yapılmış olması nedeniyle, mala hareketi sonucu yüzeye belirli yükselti farklılıkları olması kaçınılmazdır. İyi bir işçilik ile bu farklılıklar, nihai yüzey performansı üzerine herhangi bir olumsuz etki yaratmayacak derecede asgari düzeye getirilebilir. Bir çok uygulamada, mala ile uygulanan reçine döşemeler, döşeme yüzeyinde çoğu kez kayma önleme açısından yeterli olabilmektedir.
epoksi zemin kaplama nedir Takviyeler Sistemler : Olağan dışı durumlarda, döşeme sisteminde çatlaklar veya beton yüzeydeki derz yerleri ile ilgili sorunların asgariye indirilmesi için cam dokuma kumaş takviye kullanılması mümkündür. Astar uygulamasından sonra, ince bir tabaka reçine döşeme uygulanır ve daha sonra üzerine derz noktasını her iki tarafta 100 mm aşacak şekilde cam dokuma serilir. İlk sürülen kat tam kurumadan üzerine nihai reçine döşeme katı uygulanır.
epoksi zemin kaplama nerelerde kullanılır Kaplamanın Kürlenmesi : Kürlenme için genellikle normal bir yoğunlukta kullanıma yönelik olarak, 15-20 ºC sıcaklıkta 1 ila 3 gün arası ve yaş temizlik, kimyasal madde teması veya yoğun trafiğe yönelik kullanım içinse yine 15- 20 ºC sıcaklıkta 3 ila 7 gün arası bir zaman gerekli olmaktadır.